Opi kirjoittamaan SEO-ystävällistä tekstiä

Kuten Topcontent.comin etusivulla isoilla kirjaimilla näkyy, yrityksemme tavoite on tarjota asiakkaillemme hakukoneiden rakastamaa tekstiä. Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? 

Tässä oppaassa kerromme, mitä SEO-teksti on, ja miten sinä kirjoittajana voit auttaa meitä vastaamaan asiakkaillemme antamaamme lupaukseen.

Mitä on SEO?

SEO on lyhenne termistä Search Engine Optimization, joka suomennettuna kääntyy muotoon hakukoneoptimointi. Hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan keinoja, joilla nettisivujen ja nettikauppojen omistajat yrittävät parantaa sijoituksiaan Googlen tai muiden hakukoneiden hakutuloksissa. Korkeampi sijoitus tarkoittaa enemmän liikennettä, mikä yleensä johtaa parempaan myyntiin. Ei siis ole ihme, että SEO-optimoitu sisältö on yrityksille tärkeää.

SEO-tekstin kirjoitusvinkkejä

Kirjoittajana sinulla on tärkeä rooli sen varmistamisessa, että asiakkaille lähettämämme lopputulos on hakukoneystävällistä. Älä huoli – sinun ei tarvitse osata kaikkia SEO-vinkkejä ulkoa, sillä usein tehtäviin on jo sisällytetty hakukoneoptimointiin liittyviä kriteereitä, kuten avainsanoja. Toivomme kuitenkin, että näiden vinkkien avulla ymmärrät tehtävissä olevia sääntöjä ja otat ne huomioon jokaisen kirjoittamasi artikkelin kohdalla.

  • Meta Title

Tämä on jokaisen web-sivun yksilöivä otsikko-tagi. Title-tagiin kirjoitettu teksti näkyy kunkin sivun otsikkona hakutulossivulla.

Esim. Hakukoneoptimointi parantaa sivustosi löydettävyyttä | SEO-opas

Meta title on ensimmäinen asia, jonka lukijat näkevät sivusta hakukoneen tuloksissa. Sen vuoksi otsikon tulee olla kiinnostava, kuvaileva ja mielellään sisältää tekstin avainsana (tai aihe, jos avainsanaa ei ole annettu).

  • Meta Description

Tämä on puolestaan kunkin sivun yksilöllinen kuvailu-tagi. Tähän kenttään kirjoitettu kuvailuteksti näkyy oikein tehtynä hakutuloksessa Title-tagin alapuolella sivuston kuvailutekstinä. Se on hyvä päättää toimintakehotukseen, joka saa lukijan klikkaamaan itsensä sivustolle. 

Esim. Hakukoneoptimointi on tärkeää sivuston hyvän sijoituksen varmistamiseksi internetin hakukoneiden tuloksissa. Lue läpi tämä SEO-opas ja nosta sivusi näkyville!

Tekstin avainsana on myös hyvä lisätä meta descriptioniin (tai aihe, jos avainsanaa ei ole annettu).

  • Keywords eli avainsanat

Teksteille määritetään yksi tai useampia avainsanoja auttamaan hakukoneita listaamaan sivusto hakutuloksissa silloin, kun hakija syöttää nämä avainsanat hakukenttään. Koska esimerkiksi Googlen tavoite on “to organize the world’s information and make it universally accessible and useful”, on tärkeää, että sivustolla on relevanttia tietoa sen hakijalle. 

Toisin sanoen, Google haluaa, että sen hakukonetta käyttävät internet-selaajat löytävät juuri sen tiedon, mitä he hakevat. Näin ollen “keyword stuffing” eli sivuston täyttäminen avainsanoilla ei auta sijoituksen nostamisessa. Hyvä nyrkkisääntö on käyttää avainsanaa (focus keyword) noin 3 kertaa per teksti sekä sisällyttää se otsikkoon ja alaotsikoihin. 

Koska nettisivujen omistajat haluavat sisällyttää sivustoilleen suoraan hakukoneisiin syötettyjä, suosituimpia hakutermejä, saattavat joskus varsinkin suomenkieliset avainsanat olla “outoja” tai kieliopillisesti väärin. Esimerkiksi hakusana “auton vuokraus Helsinki” saattaa olla suositumpi hakutermi kuin “autonvuokraus Helsingissä”, jolloin nettisivun omistaja haluaa yrittää parantaa sijoitustaan suositumman hakusanan avulla. Vastaavissa tilanteissa tavoite on vain saada avainsana mukaan tekstiin mahdollisimman luontevasti, ja muun tekstin tulee olla kieliopillisesti oikein ja noudattaa oikeita muotoja ja sanajärjestystä.

Topcontentin tehtävissä avainsanat ilmaistaan säännöillä FOCUS KEYWORD ja SUB KEYWORD.

  • Content eli sisältö

Contentilla viitatataan yksinkertaisesti nettisivun sisältöön. Hakukoneoptimoinnissa contentista puhuttaessa tarkoitetaan koko nettisivun sisältöä: teksti, kuvat ja linkit. Vaikka koko sivun sisältöä arvioidaan samaan aikaan käyttäjän ja hakurobotin näkökulmasta, meillä content tarkoittaa ainoastaan tekstisisältöä. 

Hyvän hakukonesijoituksen saavuttamiseksi sivuston sisällön tulee olla hyvälaatuista, eli antaa lukijalle hyödyllistä, virheetöntä ja kieliopillisesti oikein kirjoitettua tietoa.

Tekstiä kirjoittaessa kannattaa aina pyrkiä hyvään luettavuuteen: vältä liikaa passiivia sekä pitkiä lauseita. Sujuva teksti pitää lukijan mielenkiinnon yllä, ja pitkään sivustolla viipyvät internet-käyttäjät nostavat sivuston uskottavuutta hakukoneiden robottien silmissä.

  • Backlink – paluulinkki

Jos esimerkiksi sivuston http://www.domain.com/sivu/ sivulta osoittaa linkki osoitteeseen http://www.jokutoinen.com/toinen/, sivuston domain.com linkki on paluulinkki sivustolle jokutoinen.com.

Googlen robotit selaavat sivustoja juuri linkkien avulla, joten mitä enemmän tietylle sivulle johtaa linkkejä, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin, sitä uskottavammaksi hakukoneet sen määrittelevät ja sijoittavat sen korkeammalle hakutuloksissa. 

Sivustolla voi olla sisäisiä linkkejä sen eri sivujen välillä, ja paluulinkkejä voi olla myös muilta nettisivuilta ja esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Tässäkin kohtaa laadulla on kuitenkin merkitystä, eli mitä uskottavammalta sivulta (esimerkiksi suosittu blogi tai uutissivusto) paluulinkki tulee, sitä parempi se on hakukonesijoituksen kannalta.

Topcontentin tehtävissä paluulinkin tunnistat avainsanasta, jonka vasemmalla puolella lukee ANCHOR; kun tämä pitää liittää tekstiin, tiedät, että julkaistussa tekstissä tulee olemaan paluulinkki toiselle sivustolle.

  • Anchor text – linkkisana

Tämä viittaa paluulinkissä oleviin sanoihin tai sanaan. Topcontentin tehtävissä se ilmaistaan Anchor-säännössä termillä “Keyword”.

  • Duplicate content

Tämä tarkoittaa samaa tai lähes samaa sisältöä kahdessa paikassa, esim. eri sivustoilla. Google valitsee näistä vain toisen ja jättää toisen huomiotta, koska sisältö kahdella sivulla on lähes identtistä. Tämän vuoksi kaikki Topcontentin kautta kirjoitetut tekstit menevät Copyscape-ohjelman läpi, millä varmistamme, että toimitamme asiakkaillemme vain uniikkia, ennen julkaisematonta sisältöä.

Nyt hallitset kaikki vinkit ja neuvot, joiden avulla tekstistä kuin tekstistä saadaan hakukoneystävällisempi. Otathan ne huomioon työskennellessäsi Topcontentissa ja auta meitä toimittamaan hakukoneiden rakastamaa tekstiä asiakkaillemme!

Happy writing and stay awesome!

 

Was this article helpful?